APK

Mijn auto moet APK gekeurd worden. Volvo specialist Garage Roest De Borst is een RDW erkend APK keuringsstation.

Uw auto moet binnenkort worden gekeurd

De meeste auto’s dienen ieder jaar verplicht te worden gekeurd. Dit betreft de Algemene Periodieke Keuring, of kort gezegd de APK. Als uw auto moet worden gekeurd, let er dan op dat u dit op tijd laat doen en voorkom een boete voor het niet op tijd laten keuren van uw auto. Neem voor de zekerheid minstens drie a vier weken voor de uiterlijke keuringstermijn contact met ons op en maak een afspraak, zodat uw auto op tijd gekeurd kan worden.

Meer over de APK keuring

Bij de APK beoordeelt de keurmeerster uw auto op de volgende onderdelen:

  • De verkeersveiligheid

    Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie

  • Het milieu

    Uitstoot van uitlaatgassen

  • De registratie

    Kilometerstand, het Voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.

Roetmeting bij APK

Auto’s met een bouwjaar van 1980 of later en met een dieselmotor, ondergaan bij de APK een roetmeting. Bij de meting is het van groot belang dat u uw voertuig in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt. Zo voorkomt u motorschade. Dieselmotoren van na 1972 zijn erop gebouwd om deze meting te kunnen ondergaan als de onderhoudsbeurten volgens de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.

Viergasmeting bij APK

Heeft u een auto met een bouwjaar van 1993 of later en een benzinemotor of LPG-motor met een geregelde katalysator? Dan moet uw auto een viergasmeting ondergaan bij de APK. Dit gebeurt met een viergastester. Deze bepaalt of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

Registratie kilometerstand bij de RDW

Vanaf 1 januari 2014 is het strafbaar om de kilometerteller terug te draaien. Alle door de RDW erkende bedrijven moeten vanaf die datum de tellerstanden registreren. Het gaat om tellerstanden van personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen (tot en met 3.500 kilo).

De RDW beheert vanaf 1 januari 2014 de database met tellerstanden. Daarnaast houdt de RDW toezicht op de betrouwbaarheid van de metingen.

Bedrijven registreren tellerstanden onder meer bij:

  • APK afmelding;
  • inbouw van LPG (gasinstallaties), tachograaf of alcoholslot;
  • reparaties en onderhoud vanaf  €150.

De RDW neemt de database en registratie over van Stichting Nationale Auto Pas.

APK steekproef door RDW

De RDW controleert steekproefsgewijs of een APK goed is uitgevoerd door het bedrijf dat de keuring heeft verricht. Is uw voertuig door de RDW geselecteerd voor een steekproef, dan dient deze na de keuring beschikbaar te blijven voor de RDW. De RDW-controleur is binnen 90 minuten aanwezig. Uw voertuig dient dus maximaal 1,5 uur beschikbaar te blijven. Hierbij dient u nog de tijd op te tellen die nodig is voor de steekproef herkeuring zelf.

Hoe vaak een APK nodig is hangt af van de brandstof waar uw auto op rijdt en het gewicht van uw auto. Ook is van belang wanneer uw auto voor het eerst op de weg is toegelaten. Als uw auto al eerder APK is goedgekeurd, geldt de datum op het keuringsrapport. Uw auto moet voor deze datum nogmaals zijn goedgekeurd.

APK voor auto’s op benzine en/of elektromotor

Rijdt uw auto op benzine of heeft uw auto een elektromotor en is deze nog niet eerder gekeurd? Dan moet u de eerste APK laten uitvoeren 4 jaar nadat de auto voor het eerst op de weg is toegelaten. Na de eerste APK moet u uw voertuig in de 4 jaar daarna 1 keer per 2 jaar laten keuren. Na deze periode (dus 8 jaar na de eerste toelating op de weg) moet u uw auto jaarlijks laten keuren.

APK voor auto’s op diesel of LPG

Rijdt uw auto op diesel of LPG (gas)? Dan moet u de eerste APK laten uitvoeren 3 jaar nadat de auto voor het eerst op de weg is toegelaten. Daarna moet u uw auto jaarlijks laten keuren.

APK voor auto’s ouder dan 30 jaar

Is uw auto (geen taxi of bus) ouder dan 30 jaar, maar van na 1 januari 1960? U hoeft uw auto dan maar eens per 2 jaar te laten keuren. Heeft u een auto van voor 1960? Dan heeft u geen APK-plicht voor uw auto.

APK voor zware voertuigen

Voor alle voertuigen die zwaarder zijn dan 3.500 kilo geldt een jaarlijkse keuringsplicht. Dit geldt alleen voor voertuigen van na 1 januari 1960. Voor voertuigen van vóór 1960 geldt namelijk geen APK-plicht.

APK keuren tot 2 maanden vooraf vervaldatum

U kunt uw voertuig tot 2 maanden voor de eerstvolgende APK-vervaldatum laten keuren. De oude vervaldatum wordt dan, afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie, met 1 of 2 jaar verlengd. Laat u uw voertuig meer dan 2 maanden voor de APK-vervaldatum keuren? Dan krijgt uw voertuig een nieuwe APK-vervaldatum.

Herinnering APK en boete verlopen APK

U ontvangt van de RDW een brief met een herinnering aan de APK van uw auto.  In de APK-brief leest u voor welke datum de auto gekeurd moet zijn. U bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig laten uitvoeren van de APK.

Verloopt de APK van uw personenauto? Dan krijgt u automatisch een boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). U ontvangt deze verkeersboete ook als uw auto niet op de openbare weg rijdt.

De hoogte van deze en andere verkeersboetes vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

Uitstel APK is niet mogelijk

Het is niet mogelijk uitstel te verlenen voor de APK. Wilt of kunt u niet aan de keuringsplicht voldoen? Dan heeft u de mogelijkheid de geldigheid van het kentekenbewijs te laten schorsen.

 

Bron: Rijksoverheid.nl